Slektsarven

Noen utdrag fra boken ”Slektsarven”

page4-pasted-graphic

Fra 1939-1940 årene. Bildet tatt i bakkene nedover mot Strand Gård. Sommerfjøset ligger til høyre for bildet. I bakgrunnen til venstre ”Flaggstanghaugen”. Mannen til venstre er Ole Duaas som var dreng på Strand Gård. Han står sammen med Halvar Skrøen og hesten ”Bamse”. Eier av bildet: Toralf Aass.

page4-pasted-graphic-1

Bildet er tatt utenfor huset til Odd og Gunhild Aas nede i Gomagata. Vi ser oppover gata mot sommerfjøset på Strand Gård. Bildet må være tatt ca. 1943-1944. Vi ser noe av barakkebebyggelsen. Der de to jentene står på venstre side var det i kjelleren en bakerbutikk eid av Sevaldsen. I daglig tale kalt ”Kvitsevaldsen”, antagelig fordi huset var hvitmalt. Eier av bildet: Toralf Aas.

Forord

Min historie begyndte den 12 september 1940, og jeg var to dager gammel da ”Bøfjord” gikk i lufta” ved Storvik Mek. Verksted, den 14. september. Båten var full av eksplosiver, det ble brann om bord og skipet eksploderte. 11 tyskere omkom, men mirakeløst nok ingen nordmenn. Jeg har tenkt mye på denne hendelsen, hvilke sjokk det måtte ha vært da lufttrykket knuste alle vinduene på fasadesiden av den store laanan Strand Gård på Gomalandet i Kristiansund. Jeg var to dager gammel og soverommet lå i et av rommene i første etage. Det måtte ha vært et under at verken mor eller barn fikk fysiske skader av uhellet.

Året 1940 skulle på mange måter bli et skjebneår. Vi var okkupert av den tyske militærmakt, det første av fem knugende okkupasjonsår, terrorbombingen av Kristiansund var alerede et faktum, den begyndte den 28 april på morgenen samme året fire mennesker ble drept på Dale og tre ble skadet. Naturlig nok husker jeg ikke så mye av krigsårene, bare enkelte bruddstykker.

På Nordlandet var det i desember 1944 et engelsk fly som hadde forsøkt å bombe tyske skip som lå ved Storvik Mek. Verksted, men hadde i stedet truffet flere bolighus i Dalegata, drepte 12 mennesker og skadet 19 andre, noe jeg hørte de voksne snakket mye om, men jeg kan ikke huske noen episoder under 2. verdenskrig der områdene rundt Strand Gård ble direkte rammet, selv om det nok var nære på noen ganger, gården lå jo ut mot Dalesundet, rett i mot Sterkoder og Storvik mekaniske verksteder som var svært utsatt for angrep..

Jeg var nærmere fem år da krigen var over og vi fikk en etterkrgstid med store forandringer på de fleste fronter av vårt levesett. Jeg vil i de etterfølgende kapitlene forsøke å fortelle hvordan jeg opplevde noe av denne forandringen.

page4-pasted-graphic-2

Dette historiske bildet må være tatt i begynnelsen av 2. verdenskrig, antagelig i 1942. Vi ser gomaskolen litt til høyre i bildet. ”Arken”, det store bygget helt til venstre. Min hustru Synnøve Ulseths barndomshjem ligger til venstre ved siden av Gomaskolen. Vi ser også noe av bebyggelsen i Freiveien som sto igjen etter tyskernes terrorbombing i aprildagene 1940. I midten Nordholmen som er utbombet sammen med bebyggelsen langs strandkanten. I bakkant til høyre sees barakkebebyggelsen som er under utførelse. En del av dem sto helt fram til 1960-årene da utbyggingen etter krigen etterhvert begyndte å bli ferdigstilt. Bildet må være tatt på Bjønnahaugen, ca. begynnelsen av 1942. Vi ser et glimt av den i forkant av dette bildet. Eier av foto: Anton F. Bjørlo.

Boken kan bestilles nå og interesserte vil bli kontaktet når boken er ferdig redigert og utgitt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s