Dette med avstander og nærhet.

Sommerfjøset5Sommerfjøset på Strand Gård med grinda som førte til omverdenen.                   Etter maleri av Tore Grønseth

I min tidlige barndom og oppvekst på Gomalandet var distansen fra bakgården på hovedhuset til Strand Gård og oppover Srandabakkan til Sommerfjøset «et bra støkke». Dette var i de første krigsårene da føttene var små og verden opp til grinda ved sommerfjøset som førte ut i den øvrige verden ganske så stor og for meg skremmende.

Det var også ett forbudt område for en to-åring til å begi seg alene ut på. Første gangen han vågde seg på denne distansen trosset gutten dette forbudet og forsvant fra bakgården på Strand Gård og var dermed «søkk borte» for en skremt mor. Riktig nok var han den gangen sammen med gårdskatten «Siri» så han var vel i godt selskap slik sett. Men for mor som hadde mistet en datter etter en drukningsulykke på gården en 10 årsperiode tidligere, var nok denne episoden en sterk opplevelse.

Og det ble også en ganske så stor oppstandelse. Gårdskatten hadde en egen evne til å forutse en trøblete situasjon og slapp også denne gangen forholdsvis lett fra det. Da vi ble oppdaget ett stykke opp i Strandabakkan spratt den behendig bak steingarden som gikk på siden langs veien og vurderte situasjonen fortløpende til den var så noenlunde trygg og under kontroll. For brudulje og litt munnbruk måtte det bare bli da denne «ekspedisjonen» ble oppdaget. Men etter at situasjonen var avklaret og rimelig stabil fortsatte retretten tilbake til trygge former i bakgården på Strand Gård igjen. Katten kom etter i sånn passende trygg avstand.

Dette med avstander og nærhet er et nokså vidtgående begrep men like fullt så viktig for oss. For det betyr så mye for tryggheten det å vite at noen bryr seg. Etter hvert som tiden og årene gikk, fikk dette begrepet en litt annen dimensjon. Avstandene til en større verden gikk fra folkeskolen som lå ett par steinkasts vei fra grinda på Strandabakkan, via Milnbrygga hvor jeg arbeidet en stund, til hyrekontoret og derfra til ett så mye større perspektiv med skipet som arbeidsplass.

Men i bakteppet lå det hele tiden en forankring og en tilhørighet og en mulighet til retrett til mine røtter. Om ikke annet så hadde jeg det i tankene at denne muligheten måtte være der ett steds.

Etter at bil og fly ble mer vanlig slik vi har det pr. i dag har jo dette med avstander fått ett stadig videre begrep. Å reise til andre verdensdeler er blitt vanlig og har mindre og mindre av noe eksotisk og eventyrlig over seg. Men det som virkelig er viktig og betyr for hver enkelt av oss er nærheten til de vi holder mest av og som er våre nærmeste. Nær sagt uansett hvor vi måtte befinne oss. Min erfaring er at jo lengre en avstand er til de du er mest glad i desto sterkere er følelsen av å ha en nærhet til dem.

Det er her jeg tror vår øverste sjef i helsevesenet bommer totalt. Han har oversett vår forankring til trygghet og nærhet til der du tilhører. Ikke minst i en akutt helsesituasjon. Hvordan tror vår helseminister folk på det ytterste skjær her oppe på Nordvestlandet tenker om ham etter alt som er antydet har forgått om snusk og fanteri i denne for oss så viktige avgjørelsen?                                                                                                                                                                          Legg alle de politiske frasene til side og kjenn på det å være et medmenneske. Vis hva det egentlig betyr å ha ett slikt verv som du nå besitter. Om du noen gang leser dette innlegget da og kanskje får et begrep om hva jeg mener. Ønsker de som har tatt seg tid til å lese det en fortsatt God Jul og Et Godt Nytt År.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s