Mot vår egen tid.

Inn DalasundetInn Dalasundet til Kristiansund. Etter maleri av Tore Grønseth.

Min mor ble født 22. februar 1906. Da hun kom til verden hadde min morfar hatt bedriften i Woldbrygga i ca. 1 år. Hun ble døpt Gudlaug Konstanse Christoffersen. Det var oppgangstider for fiske og sildeproduksjon og på den tiden hun kom til verden et økende behov etter tønner for blant annet nedlegging av saltet sild. Etter forholdene var det derfor en viss velstand i den bransjen Knut Christoffersen representerte i bøkkerfaget. I tillegg til hans bøkkervirksomhet hadde han også eierinteresser i jakter og galeaser. Dette sammen med hans svigerfar Iver Baardson Strand og svogerne Olaf og Albert Strand slik det framgikk av min forrige blogg.

Den 2. januar 1907 leide også min morfar Knut Christoffersen sammen med svogeren Olaf Strand noen fiskeberg i Åkvika på Ekkilsøya der blant annet deres galeas «Ingeborg» sammen med de andre skutene de eide eller var deleiere i var velkommen når de ankom der lastet med skrei og annen saltfisk fra Finnmark og Lofoten.. Denne kontrakten var ment å skulle vare i en 40-årsperiode. Fisken ble her vasket og tørket på de av bergene de leide.

Senere ble også den yngre broren Albert Strand med som medeier og skipper. Ca. i 1917 eller 1918 kjøpte morfar og de 2 svogerne den amerikanske bankfiskskonnerten                   « Aspinet». Dette var en skarpseiler som ble brukt til forskjellige former for fraktefart, men hovedsakelig til oppkjøp og frakting av fisk fra Lofoten og Finnmark. I tillegg til dette drev de også med sildesalting fra brygga de hadde i Vågen. Denne konjunkturbølgen holdt seg forholdsvis høy framover mot første verdenskrig som begynte i 1914.

I løpet av denne tiden fikk mine besteforeldre Knut Christoffersen og Inga Karoline født Strand fem døtre. Mor var som nevnt eldst, og så kom Ingeborg, Inger, Olfrid og Inga. Slik jeg har forstått det hadde de det relativt trygt og etter datiden en forholdsvis rommelig økonomi. Under hele den første verdenskrigen fortsatte høykonjunkturen grunnet stor etterspørsel etter fisk til det Europeiske markedet. Mor Gudlaug var flink i musikk og piano og begynte i starten av 1920-årene og studere ved musikkonservatoriet i Oslo. Da krigen sluttet i 1918 falt etter hvert bunnen ut av dette markedet og tidene ble svært vanskelig for mange. I 1918 døde hennes mor Inga av tuberkulose og livet tok en ny vending.

Min morfar ble rammet av de etter hvert vanskelige tidene og i 1924 måtte banken overta hans forretningsvirksomheter etter at han da gikk konkurs. De mistet hjemmet og mesteparten av det de eide og hadde. Min mor måtte avbryte sine studier i Oslo der hun på dette tidspunktet var i ferd med å etablere seg som musiker innen piano.                                                                                                                                                                 Etter konkursen flyttet familien over til Strandhuset som lå ved siden av. Der levde de til 1927 da de flyttet til Freiveien 55 som hans svoger Albert Strand hadde bygd. I 1928 flyttet familien til Svolvær etter at morfar Knut Christoffersen hadde blitt ansatt som disponent på en tønnefabrikk der. Den 10. november samme året giftet han seg med Ranveig Skjærseth som hadde vært tjenestepike til familen. Knut Christoffersen døde i Svolvær i 1943. Ranveig og Knut fikk 2 barn sammen. Rut og Kjell Christoffersen. Begge fikk etterkommere. Se min slektsbok «Kystvegen»

Mor Gudlaug giftet seg i 1928 med Torstein Grønseth og de bosatte seg på Strand Gård på Gomalandet og var brukere der fram til 2. verdenskrigs slutt. Se min slektsbok «Sølvskjeberget» og de biografiske bøkene «Slektsarven» og «Oppvekst og hendelser på Gomalandet 1940-1970».

I oktober 1929 var det krakk på børsen i New York. Det skapte etter hvert store ringvirkninger også her i landet. Det ble svært vanskelige tider og mange sultet. Dette ga seg også utslag her i nærmiljøet på Gomalandet gjennom hele mellomkrigstiden.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s