En kvinneskjebne fra 1700-tallet. Fra redigert utgave av «Kystvegen».

Rødven_stavkirke,_Møre_og_Romsdal_-_Riksantikvaren-T328_01_0012Rødven stavkirke. Antatt bygd rundt år 1300, men den eldste delen er fra 1100-tallet.

Åse Henningsdotter Hattrem var født på gården Nordistugu-Hattrem på Lesja den 5. mai 1769. Hennes foreldre var Henning Olson Hattrem, som var født i 1739 og døde i 1786. Hans kone het Anne Johannesdotter Brennjord og var født 1746 og døde i år 1800. Hun var fra gården Nordre Brennjord.

Etter datidens forhold skulle gården Nordistugu-Hattrem ha vært en plass med rimelig god velstand. Skiftet etter far og farfar til Henning Olson tydet på dette. Men etter at han overtok bruket så det ut som det var blitt vanskeligere med økonomien. I år 1782 ble gården solgt mot kår til selgeren. Henning Olson Hattrem var da blitt 43 år og det måtte mest sannsynlig ha vært spesielle årsaker til at gården ble solgt. Det kunne se ut som at det var helsa som hadde sviktet. Han døde 4 år senere bare 47 år gammel.

Etter at familiefaren kom bort ble familien sittende i trange kår. Åse som var eldst av 3 barn måtte da ut og prøve å skaffe seg et arbeid. Hun prøvde som mange andre ungdommer fra Lesja på den tiden å finne et utkomme i Romsdalen. Slik som historien vet å berette kom hun etter hvert til Rødven og fikk arbeid som tjenestejente der på gården Harvoll i år 1789-1790. I 1792 fikk hun en gutt med 9 år eldre Anders Olson Hammervoll som var født i år 1760. Hun kalte seg på det tidspunktet for Åse Henningsdotter Harvoll.

I 1795 fant vi Åse på gården Dalset i Rødven. Også der hadde hun arbeid som tjenestejente. Året etter, i 1796, giftet hun seg med ungkar Ingebrikt Knutson Dalset. De ble værende på denne plassen. Sønnen, som fikk navnet Ola Anderson Dalset flyttet til Molde i 1818 og fikk etter hvert familie der. Ingebrikt Knutson Dalset hadde også en sønn fra før. Historien vet å berette at de to guttene var like gamle, begge født i 1792 og at de ble gode venner.

Åse Henningsdotter Hattrem og Ingebrikt Knutson Dalset fikk etter hvert 6 barn. De ble besteforeldre til Ingebrikt Sivertson Dalset som flyttet til Steinsøysundet på Smøla i 1852 og etter hvert giftet seg med Karen Johnsdotter Steinsøysund, slik det framgår av den ferdig redigerte utgaven av slektsboka «Kystvegen».

Åse Henningsdotter døde på Dalset den 2. mai 1855 etter å ha vært syk i 1 ½ uke. Hun ble 86 år gammel. Det var en alder som bare få opplevde på den tiden. Hun levde i en vanskelig tid der mange sultet og det var både armod og forfall. Men hun levde så lenge at hun også opplevde at mange ting forandret seg til det bedre for etterkommerne. Hun fikk se barn og barnebarn vokse opp men så også andre sider av et langt liv. Først å miste en sønn på 4 år og senere ble hun vitne til at 2 sønner og 2 døtre måtte forlate barn og ektefeller.

Om personen Åse Henningsdotter er det lite som er kjent. Dattersønnen, Anders L. Dalset, som levde i samme tunet fra han var 6 år gammel var antagelig en av de nærmeste. Han skrev disse minneordene om henne:

«Mandag 14. mai 1855 samlet familie, venner og naboer seg til begravelse slik som skikk og bruk er. Været var pent og elven hørtes slik som den gangen Åse Henningsdotter hørte den første gangen hun kom til Dalset som fattig tjenestejente for snart 60 år siden. Nå er denne heltemodige kvinnen som var en sann mor for meg og for alle på Dalset borte. Hun fornærmet ingen og hadde meg bekjent ingen uvenn. Hun nøt alles udelte vennskap og oppmerksomhet. Hvilke lykke dette er i noen få menneskers lodd. Men det var som om himmelens velsignelse hvilte over henne i enhver retning. Ja velsignet være ditt minne og gi oss som enda vandrer i støvets land et vink når vi vil falle, en trøst i sorgen og et håp i dødens stund, et håp som ligner det du selv var besjelet med. Amen».

Deler av innlegget er tatt fra en artikkel skrevet av en av etterkommerne fra Dalset. Et lite innblikk i en verden som vi bare kan ane ut fra kilder og historier. Men som vi også på en måte er en del av.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s