Et lite glimt fra vår kysthistorie på Nordmøre.

Flessaskjærene på Smøla en vakker julidag 2017. Foto Tore Grønseth.

For ett par uker siden hadde vi besøk av familie og venner på vår sommerplass her ute ved havgapet på vestsiden av Smøla. Den lunefulle naturen viste seg fra sin aller beste side og båten ble benyttet så ofte det var mulig til fiske og naturopplevelser i det vakre landskapet vi har her ytterst på nordvestkysten av Nordmøre.

En av de dagene dorget vi og reiste rundt ved båer og skjær utenfor Skarpnesset og Brattværet. Vi dro forbi Brattværkirka med sin spesielle historie og jeg fortalte litt av det jeg har lest av historier og hendelser om den. Grunnet denne spesiellt fine dagen ble det også til at vi gikk i land på Seiskjæret utenfor Brattværet og rastet og spiste lunch der i solglitteret utover et endeløst hav.

Det var på denne dagen vanskelig å forestille seg den tragedien som utspant seg her ute en novembernatt for litt over 300 år siden da skipet De Lexington grunnstøtte i et overhendig vær og drev mellom fallene der det ble delt i to. Mange omkom men 7 av de som var om bord drev inn på litt smulere vann og strandet tilslutt på dette skjæret der vi rastet denne fine julidagen.

En båt fra Brattværet klarte å berge disse, der det også befant seg en passasjer av embetsverket i Trondheim. En mann som hadde lovet Gud at om han ble reddet ville han gi redningsmennene en gave. Hans tittel og navn var Generalholdforvalter Hermann Treschow.  I den tiden var det en liten kirke ute på Brattværet og sagnet vet å berette at presten der ute forslo at han kunne oppfylle sitt løfte ved å gi en altertavle som manglet til denne kirken.

Året etter ble det sendt en altertavle fra Nederland som skulle være bekostet av denne personen. Altertavlen hadde følgende inskripsjon: «Til Guds ære og kirkens Zirat bekostet og foræret ad det her inndrefne skipsvrag De Lexington etter løfte av veledle le Generalholdforvalter Hermann Treschow». Samme altertavlen er også i bruk i kirken som eksistrer i dag.

Et lite glimt inn i vår mangfoldige kysthistorie her ute fra havgapet ute mot storhavet på  nordvestlandet av vakre Nordmøre.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Et lite glimt fra vår kysthistorie på Nordmøre.

  1. Anonym sier:

    Hvor er seiskjæret? Står ikke i kartet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s