Bestemor Beret Anna Nilsdotter fra Bortistua på Grønset, Storlandet.

Idyll ved låvenEndel av den store familien på Strand Gård i mellomkrigstiden. Fra venstre mine tanter Karen Marie, Justine, Anna, min søster første Ingrid som druknet under tragiske omstendigheter på gården i 1932 bare 4 år gammel, bestemor Beret Anna Nilsdotter og tante Berit. Alle med etternavnet Grønseth. I bakgrunnen den store laanaen på Strand Gård. Helt til høyre ser vi litt av låven der vi ofte lekte som barn og som er omtalt i mine 2 siste bøker, «Slektsarven» og «Oppvekst og hendelser på Gomalandet»

Bestemor Beret Anna Nilsdotter Grønseth kan jeg bare så vidt erindre fra slutten av hennes livsløp. Hun døde da jeg var 3 år gammel på Strand Gård på Gomalandet i Kristiansund i 1943, 78 år gammel. Hun skulle ha vært en meget religiøs dame slik det ble fortalt og fikk oppleve mye i den tidsepoken hun levde i her på Nordvestlandet.

Den 29 mai 1865 kom hun til verden på Storlandet på Nordmøre. Plassen hun var født på var Bortistua på Grønset. Et gårdsbruk som var relativt stort til å være fra et kystområde  i denne tidsepoken. Samme året rådde dette bruket over 2 hester, 10 storfe, 25 sauer og 1 gris. Utsæden var 1 tønne blandekorrn, 10 tønner havre og 8 tønner poteter.

Den 5. september 1884 giftet hun seg med min bestefar Edvard Martinus Torsteinsen fra Øvertrøa på Grønset. Dette småbruket var fra samme bygda. Hun var da blitt 19 år.

I 1885 fikk min bestemor som medgift en part av bruket Bortistua. Parten hun fikk ble kalt Nyland og var på 35 mål dyrka mark og noe utmark. Her levde den etter hvert store familien i 18 år til de kjøpte hovedbølet på Gomalandet i Kristiansund, Strand Gård.

Da hun var 40 år gammel ble Norge ett fritt land. Dette skjedde i 1905. Hun var da allerede blitt mor til 8 av mine tanter og onkler. Det siste barnet som var min far kom til verden ett år senere, den 9. juni 1906. Den eneste av den store søskenflokken som ble født på Strand Gård i Kristiansund.

De andre kom til verden som nevnt på småbruket Nyland i Grønsettrøa på Storlandet. De flyttet derfra i 1903 og overtok da Strand Gård på Gomalandet. Dette har jeg skrevet utførlig om i boka «Sølvskjeberget».

Hun var enda ikke 50 år da første verdenskrig brøt ut i 1914 og var bare 53 da den ble avsluttet 4 år senere. I løpet av årene etter 1903 ekspanderte også innbyggertallet i byen grunnet forholdsvis stor etterspørsel etter arbeidskraft. Og på grunn av dette økte også behovet for meieriprodukter og bruket på Gomalandet økte produksjonen betydelig i løpet av disse årene

Hennes far og farfar kom i fra Herskedalen i Gjemnes Kommune. De var brødre og giftet seg med henholdsvis mor og datter da de flyttet til Bortistua på Grønset. En av de andre brødrene fra Herskedalen var den sagnomsuste  Beista Erik. Han skulle ha vært uvanlig sterk. De kom fra et bruk som hadde navnet Dalen.

Bestemor Beret Anna Nilsdatter oppnådde også en del av andre verdenskrig før hun gikk bort. Mer om dette og hennes familie og forfedre i andre delen av denne bloggen.

 

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s