Brødrene som kom fra gården Dalen i Herskedalen på Nordmøre.

Herskedalen 3Innover vakre Herskedalen. Den ligger i Eide kommune her på Nordmøre. Vi ser Harstadfjellet som strekker seg 1004 meter over havet i bakgrunnen.   Lengst inne ligger gården Dalen der mange av mine aner både på min mor og farside kommer i fra. Herskedalen grenser i sør mot Gjemnes Kommune.

Noen av forfedrene både på min far og på min morsside stammer fra gården Dalen i Herskedalen på Nordmøre. Denne gården er nevnt første gang i 1629 da en Aslak Olsen Herskedal betalte skatt som øydegardsmann /husmann. Som en liten kuriositet vet historia å berette at han i 1638 nekta å skysse «commisarier» som skulle på reise til Bergen. Det var skyssplikt for folket der på den tiden hvis embedsmenn ønsket å reise.

For meg vitner dette både om stahet og vilje og ikke minst mot. Det å nekte slike personer skyss på denne tida var en forholdsvis stor forseelse og fikk i regelen følger på en eller annen måte. Antagelig var Aslak Olsen Herskedal opptatt med onnearbeid eller andre presserende ting, noe som gjorde at han simpelthen ikke hadde tid til å gjøre dem denne tjenesten. For dette måtte han svare med en bot på 2 riksdaler. En anselig sum på den tiden vil jeg tro.

Det er flere historier og legender om noe av det samme fra folket der på den tiden. Det betegner på en måte hvordan mennesker på det værharde kystområdet her oppe på Nordvestlandet reagerte når det stormet som verst av forskjellige grunner. Slik som når urettferdigheter og urimeligheter ble i meste laget.

Slektsforholdene mine fra Herskedalen begynte med at Torststen Pedersen fikk overta en part av gården Dalen i Herskedal av sognepresten Jens Lemvig Bull på høsten i året 1796. Torsten var født på Ullaland i 1759 og døde i 1819. Han ble i 1786 gift med pike Mildrid Bårdsdotter Torvik som var født i 1755 og døde i 1839. De fikk etter hvert 7 barn.

Deres barn nr. 1 var en pike med navnet Marit Torstensdotter Herskedalen. Hun var født 1786 på Ullaland. Den 28. august 1807 ble hun gift med Nils Olson fra Øvregarden i Stakkvika. Han var født i 1775 og døde i 1856. De ble etter hvert bondefolk på gården Dalen i Herskedalen, der ætta sitter framdelses.

Det fortelles at Nils Olson var grenader og at han var med i Napoleons krigen. Han var blant annet med i krigen mot svenskene i tre år. Han reiste på sin bryllupsdag direkte fra Kvernes kirke på Averøya, der han ble viet. Han skulle også ha vært med i slaget ved Lier og Marstrand, der svenskene ble jaget over grensa. Da han omsider kom hjem møtte Marit han med den 2 1/2 år gamle odelsgutten, som ble kalt Ole, på armen.

Nils Olson fikk skjøte på gården Dalen i 1829, da han kjøpte den av Fredrik Nannestad Wingård Bull for 200 spd. Han var tidligere bygsler av bruket, fra 1806 til han kjøpte det i 1829.

Ole Nielsson Herskedalen, deres eldste sønn, ble den neste brukeren av gården Dalen. Han fikk en stor etterslekt. Han var også kjent for å være veldig sterk men ikke i samme grad som sin yngre bror som gikk under navnet Beista-Erik.

Torstein Nielsson, deres barn nr. 2, var født i året 1811. Han ble den 15. juli 1838 gift med enka etter Knut Justinson Grønset, Beret Anna Jakobsdotter fra Bortistua på Grønset. De var en periode brukere der.

Knut Justinson Grønset forulykket under fiske ved Grip den 31. mai 1831. Beret Anna Jakobsdotter som han var gift med var min tipp-oldemor. Mens hun var gift med Knut Justinson fikk de datteren Karen Knutsdatter Grønset.

Barn nr. 3 av folket fra Herskedalen fikk navnet Erik. Han fikk etter hvert overta en del av gården Dalen som fikk navnet Teigan. Erik var født i 1815 og ble i 1845 gift med Ingeborg Anna Iversdotter Lyngstad. De bodde livet ut på dette bruket i Herskedalen. Erik Nielsson Herskedalen var kjent for å være uhyggelig sterk og det verserte mange historier om hans styrke og bravader. Han ble kjent under utnavnet «Beista-Erik».

Barn nr. 7 av søkene ble en sønn som fikk navnet Niels Nielsson Herskedalen. Han var født i 1828. Han ble den 10. juli 1853 gift med datteren til Beret Anna Jakobsdotter, Karen Knutsdatter Grønset. De overtok og drev en periode Bortistua på Grønset.

Slik gikk det til at de 2 brødrene Torstein og Niels Nielson Herskedalen ble gift med henholdsvis mor og datter. Historien er mer utførlig skrevet i min slektsbok «Sølvskjeberget». Slik historien beskrev brødrene fra Herskedalen, skulle de ha vært en god del høyere enn det som var vanlig på den tiden de levde. Sagnet sier de var ca. 2 meter de fleste av dem.

I min forrige blogg beskrev jeg hvordan min bestemor, Beret Anna Nielsdotter som ble oppkalt etter sin farmor Beret Anna Jakobsdotter,  opplevde både frigjøringa av vårt land i 1905 og 2 verdenskriger.  Hun fikk også med seg terrorbombinga av Kristiansund før hun gikk bort i 1943.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s