Morfar fra Gudbrandsdalen som ble bryggeeier og skipsreder.

ReklamebildeReklameinnslag fra tiden min morfar Knut Christoffersen hadde bøkkerverksted og tønneproduksjon i «Woldbrygga» i Vågen.  Ca.1904 til 1924.

Min morfar Knut Christoffersen ble født 5. januar 1875 i Lom. Døpt 14. mars 1875 i Garmo Kirke og konfirmert i Kristiansund 6. oktober 1889. Han døde i Svolvær 5. desember 1943. I desember 1904 ble han gift med datteren til Iver Baardson Strand og Grethe Augusta Hammervold som ble omtalt i min forrige blogg.

Foreldrene til min morfar var Christoffer Johannesson Grønen og Guri Iversdotter Byrberget. Begge fra henholdsvis Lom og Garmo kommune i Gudbrandsdalen. Christoffer og Guri bosatte seg i Kristiansund ca. 1880. De hadde en omflakkende tilværelse sammen med den etter hvert store familien før de bosatte seg. Hovedgrunnen til det var at de ikke eide noe jord selv og derfor var prisgitt det arbeidet de kunne få rundt omkring på gårdene i Gudbrandsdalen. Der ble de betegnet som «Innerst» dvs som gårdsarbeidere uten jord og derved ett stykke ned på den sosiale rangstigen. De fikk etter hvert 8 barn og min morfar var den yngste.

Ved kysten av Nordmøre hadde de muligheter til å få seg et utkomme innen fiskeindustrien og der var de flere sesonger fra begynnelsen av 1860-årene. Christoffer hadde en søster som ble gift på Flatøya på Frei og de bodde da der den første tiden. Hennes navn var Ingeborg Johannesdotter og gift Flatøy. Hun fikk etter hvert stor familie og etterslekt der. I 1865 under folketellinga ble Christoffer og familien omtalt at de hadde bosted både i Gudbrandsdalen og på Gomalandet i Kristiansund. På Gomalandet bodde hele familien i et hus som Ole K. Eidsøren eide. Huset hadde gårdsnummer 550. Det var da 14 personer som bodde i dette huset som han leide ut. Fordelt på 3 familier.

Christoffers familie hadde en omflakkende tilværelse og under folketellingen i 1875 var de betegnet som forpaktere av plassen «Byrberget» i Garmo kommune. Der bodde de sammen med foreldrene til hans hustru Guri Iversdotter Byrberget. Samme året ble også min morfar Knut Christoffersen Grønen født. Ved folketellinga i 1885 for Kristiansund bodde Christoffer og familien i Vågen i et hus med matrikkel 675. Han var titulert som «arbeidsmand og gaardeier». Etter sagnet skulle han ha satt opp dette huset selv.

Der vaks også min morfar opp. Han begynte i løpet av 1890-årene i bøkkerlære til bøkkermester Erik Eriksen som hadde verkstedet i den såkalte Wold-brygga i Vågen. Han hadde kjøpt denne eiendommen i 1875. Hans bedrift hadde på dette tidspunktet utviklet ett av de største bøkkervirksomheter i Kristiansund. Tønneproduksjonen ble på denne tiden produsert for hånd.

Mens min morfar Knut Christoffersen arbeidet for bøkkermester Erik Eriksen bodde han i Strandhuset som lå vegg i vegg med brygga og boligeiendommen til Eriksen. Under folketellingen av år 1900 var han losjerende til Iver Baardson Strand og hustru Grethe Augusta Hammervold og de 4 barna deres. Han ble i 1904 gift med deres eldste datter, Inga Karoline Strand, som var født 22. mars 1879.

Da de giftet seg i 1904 var det en økende etterspørsel etter tønner grunnet god råstofftilgang. Han kjøpte da Eriksens eiendommer med den såkaldte Woldbrygga med boligeiendommen og overtok selv produksjonen av tønner ca. i året 1904. Samme året kjøpte også min morfar sammen med svogeren Olaf Strand jakta og senere galeasen «Ingeborg» som gikk i den såkalte «slofarten». Dvs den hentet saltfisk fra Lofoten og Finnmarken og ble tørket for videre transport på bergan utenfor Kristiansund.

Knut Christoffersen innførte etter hvert mekanisert produksjon etter at han tok over produksjonen av tønner i 1904. Tidligere ble alt utført manuelt.                                                                                                                                                                         I ettertid kan en se at min morfar tok over tønneproduksjonen på et meget gunstig tidspunkt i oppgangstidene mot første verdenskrig. Mer om dette og den videre utviklingen av bedriften og rederivirksomheten i min neste blogg.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s