Fra Herskedalen via Strand på Eide til Vågen i Kristiansund

WoldbryggaHer ser vi Strandhuset til venstre og det vi i dag kaller Woldbrygga med bøkkerverkstedet. Woldbrygga var fra 1904 til 1924 eid av min bestefar Knut Christoffersen. Han var også bøkker. Etter maleri av Tore Grønseth.

Jeg har aner fra begge sider av mine foreldre til Ullaland og Herskedalen her på Nordmøre.

Slik det framgikk av min forrige blogg var det Marit Torsteinsdotter Herskedalen som var mor til de to brødrene fra Dalen i Herskedalen som begge ble gift med henholdsvis mor og datter fra Bortistua på Grønset i første halvdel av 1800-tallet.

Karen Knutsdotter Grønseth som var datter til enka den ene av brødrene giftet seg med, og som ble gift med den andre av brødrene, Niels Nielson Herskedalen, var mine oldeforeldre på farssiden.

Marit var den eldste av en søskenflokk på 7 barn. Henne foreldre, Torstein Pedersen Ullaland og Mildrid Bårdsdotter Torviks barn nr. 6 var en gutt som fikk navnet Bård Torsteinson Herskedal. Født i 1797 og ble i 1827 gift med pike Olava Toresdotter Strand. Olava var gardtaus fra Nergarden på Strand på Eide her på Nordmøre. Bård hadde da vært tjenestedreng der på gården en tid.

De fikk etter hvert 8 barn. Tore Bårdson Strand var eldst av dem og var født i 1827. Han overtok etter en tid Nergarden på Strand. Deres barn nr. 7 var en sønn som ble kalt Iver Olaus Bårdson Strand. Han var født 3.10 1847 og døde 8.10 1918. Han ble i 1876 gift med Grethe Augusta Iversdatter Hammervold fra Valen i Steinsøysundet på Smøla. Hun var født 12 september 1850 og døde 18 november 1933. Iver Olaus Strand og Grethe Augusta Iversdatter Hammervold var mine oldeforeldre på morssiden.

De fikk 4 barn: Bertram Olaf Strand, født 13.o3 1877. Død 3.3 1931. Inga Karoline Strand som var min bestemor på morsiden, født 22.03 1879. Død 20.06 1918. Gift i 1904 med bestefar Knut Christoffersen. Ingeborg Augusta Strand, født 15.10 1881. Død 13.12 1903. Johan Albert Strand, født 11.02 1887. Død 18.11 1957.

Iver Olaus Bårdson Strand var skipper og drev fraktfart med egne skuter. I 1875 eller litt tidligere hadde han sammen med en Pettersen kjøpt jakta «Fortuna». Med den seilte han hvert år til Lofoten og Finmark for å kjøpe fisk. Fisken ble delvis solgt til tørkere i Kristiansund, dels tørket han den selv på et berg han leide på Ekkilsøya. Etter hvert ble også  de 2 sønnene  involvert i de samme forretningene og førte sine egne skuter.

Min morfar som jeg nevnte tidligere og som eide Woldbrygga fra 1904 til 1924 var også medeier i noen av skutene.

Det blir mer om dette i min neste blogg.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s