Intermesso i det sydlige Atlanter hav. Fra «Slektsarven»

la-platafloden Innseilingen til det enorme La-Plata bassenget; Vi lastet denne lasten med planteoljer på flere plasser i nærheten av havnebyen Rosario.

«It`s a hole in the bottom sir». Etter denne dramatiske og konsise uttalelsen var den asiatiske overstyrmannen tilsynelatende uberørt. Skipet jeg var om bord på den gangen, var den samme produkttankeren jeg nevnte under episoden med blindpassasjerene under et annet kapittel. Denne gangen var vi omtrent midt mellom den Argentinske kysten og Kapp Det Gode Håp, på reise til Bandar Abbas i Iran med ca. 30 000 tonn med planteoljer fra La Plata- floden i Argentina.Det uttrykksløse ansiktet hans foretrakk ikke en mine, eller var det kanskje en liten antydning til et slags smil? Jeg vet ikke, det hadde i så fall en helt annen betydning for en asiat enn for en europeer. Deres oppfatning, filosofi og væremåte er omtrent som natt og dag i forhold til vår tenkemåte. Det er min erfaring etter en del år sammen med dem i dette yrket.

Den konsise uttalelsen, som delvis kom av sparsommelige engelskkunnskaper, dreide seg om en lekkasje i en bunnplate i en av skipets bunntanker. Men hendelsen var dramatisk nok, da ingen på det daværende tidspunkt egentlig viste omfanget av den.

En av grunnene til at jeg nevner denne episoden spesielt, er for å understreke hvilke skip vi hadde å kjempe med utover på 1990-tallet, mens jeg enda var i utenriks skipsfart. Dette skipet hadde heldigvis dobbeltbunntanker, så vi klarte etter hvert å stemple av, les tette foreløpig, denne lekkasjen som simpelthen viste seg å være tæringer i skroget. Det jeg var mest redd for, var om det på grunn av denne tæringen var svekkelser rundt den, noe det skulle vise seg ikke å være.

Kort fortalt kom det dykkere om bord da skipet var utenfor Fujayrah i De Arabiske Emirater på vei inn i Den Arabiske Gulf, og det ble da sveiset på en plate under bunnen av skipet.

Det gikk også forholdsvis greit å losse lasten av planteoljer i Bandar Abbas etter at reparasjonen var fullført. Men vi var ikke så veldig høye i hatten den gangen da vi lå og balet nede i denne dobbeltbunntanken med full last over oss og en usikker bunnplate på undersiden.

Men det gikk da greit den gangen også uten den store dramatikken, og er i dag bare noen av minnene og opplevelsene jeg deler med leserne av denne boka. Ordet sikkerhetstiltak var det bare å glemme i slike situasjoner, noe sikkert mange med erfaringer og opplevelser fra dette yrket kjenner til.

Arbeider nå med sluttføringen av boka. Det blir utgivelse før Jul i år.

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s