Møte ved Lesjaverk. Fra «Femtegenerasjonen».

DevoldgårdenBilde av Devold Gård i Romsdalen slik den tar seg ut i dag.

Mannen hadde en kløvhest med seg som han leide nedover veien som førte mot Åndalsnes. Han så ut til å være rundt 40 år gammel, forholdsvis liten av vekst men kraftig og iført klær som hørte en annen tid til. Vadmel jakke, knebukse, strikkastrømper og hjemmelagede sko.

Et skilt viste at vi var ved Lesjaverk på vår biltur oppover fra fergetillegget ved Åfarnes mot Dombås.  Litt forundret stoppet jeg bilen i veikanten for å hilse og snakke med denne mannen som skilte seg så vesentlig  ut fra vår tid både med klesdrakt og reisefølge. Over ryggen på denne kløvhesten var det festet to sekker, en på hver side og de så ut til å være ganske tunge av vekt.

«Fordi jeg er en del av din 200 år gamle fortid har vi hilst på hverandre før», begynte han sin samtale, og fortsatte: «mitt navn er Ole Olsson fra slektsgården Grøna i Lom kommune og er nå på vei til et marked ved Devold Gård i Romsdalen». Så spurte han meg om jeg viste noe om det årlige markedet som hadde vært på Devoldgården, noe jeg bekreftet etter både å ha lest og skrevet endel om det i mine tidligere slektsbøker. Han fortalte at i de to sekkene han hadde med seg var det rugmel, som han skulle ha som byttemiddel mot andre varer på dette markedet. «For der møttes øst og vest til handel», sa han, «og dette har foregått gjennom mange generasjoner bakover i tid».

«Vestlendingene og møringene hadde fiskeprodukter med seg, og fra bygdene på andre siden av fjellet redskaper og naturprodukter, de fra Lom og Sjåk for det meste kornprodukter. Opplandsbøndene hadde også med seg jernvarer, tjære, never, fiskegarns skavler og landbruksredskaper. Fra andre gårder var det meieriprodukter av forskjellige slag»

«Folk vestfra kom reisende med båter, forskjellige former for ro- og seilbåter, og de overnattet gjerne om bord, noe som for dere som lever i dag fortoner seg som under svært kummerlige forhold. Men folk var ikke bedre vant på den tiden. Verre var det for fotfolket, for de måtte jo overnatte der det er mulig, i naust og i uthus og i de små hyttene som var oppsatt der handelen pågikk».

«Det er nok vanskelig å forklare din generasjon dette med varestrømmen som hadde slik en stor betydning i den tiden jeg representerte». Han kikket granskende på meg og fortsatte «Du som kjører der rundt i din komfortable bil og har det varmt og godt og har høy velstand, tenker du noen gang over hvorfor du har det slik? Tenker du noen gang over at også du har et stort ansvar ovenfor vår etterslekt. Om det å sette dem inn i  tidligere kultur og historie og at det på en måte er, og har vært, en arv vi må ta vare på fordi det er en del av oss selv»?

«Du vet, folk måtte klare seg med de muligheter de hadde til rådighet, og da var det byttemidler av forskjellige former for naturprodukter som var det de hadde. Derfor var dette markedet i Romsdal så viktig gjennom mange 100 år».

Jeg svarte han på denne måten: «Gjennom denne boken som jeg nå har påbegynt vil jeg forsøke å formidle ditt budskap videre til de som måtte være interessert. Jeg vil etter hvert begynne med fjellovergangene og de gamle tråkkene fra Lom og Sjåk over til Romsdalen og ta opp forskjellige aspekter av utviklingen opp gjennom tidene».  Så vil jeg også forsøke å ta opp situasjonen til de av mine forfedre  som levde her ute ved kysten som jeg bor, på samme måten, de som du brukte å møte der inne ved Veblungsnes i Romsdalen».

Bildet av den fiktive personen ble borte for denne gangen og du står tilbake med dine inntrykk og dine tanker. Har vi egentlig tross vår velstand og vår overflod av gods og gull blitt en bedre og lykkeligere verden?

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s