Fjellovergangene til Romsdalen og Møre. Fra «Femtegenerasjonen»

Gråhøe i ReinheimenParti fra fjellovergangen mellom Lom-Vågåtraktene mot Romsdalen.

Da det fiktive møtet med Ole Olsson Grøna fant sted ved Lesjaverk i min tidligere beretning, hadde min tipp-tippoldefar som levde for et par hundre siden, på midten av 1700-tallet, allerede hatt en forholdsvis lang og etter forholdene strabasiøs reise bak seg.

Fra vår felles Slektsgård Grøna  i Lom Kommune hadde han gått tråkket, eller Tjodveien som den ble kalt den gangen på 1700-tallet, til Bakke som lå et stykke vest for Grøna. Betegnelsen Tjodvei viste at det var en vei som løp gjennom bygda fra ende til annen. Derfra hadde han muligens fulgt tråkkene over fjellet forbi Aursjøen til Lordalen ved Nysætra eller Storsætra. Da han kom dit hadde han hatt to muligheter på sin videre ferd mot Veblungsnes.

Den ene av dem var å svinge nedover dalen til Hoset i Lesja, for deretter å fortsette nordvest over hoveddalføret mot Romsdalen. Eller han kunne ha vandret nordover fra Nysætra, like vest for fjelltoppen Digervarden og over til Grøndalen til folk i Mølmen i Lesjaskogen. Men dette var en farligere vei da tråkket gikk opp i 15-1600 meters høyde, og skulle det bli dårlig vær der kunne fort situasjonen ha blitt truende grunnet små muligheter til å finne ly. Vi får tro at han brukte den første muligheten siden dette var så vidt tidlig på høsten, i september måned.

Man det var også en tredje mulighet han kunne ha fulgt og som sikkert hadde vært mer aktuelt noe senere på høsten da det vanligvis var mer ustabilt vær. Det var Tannseterveien. Den lå en mils vei lengre vest i Skjåk Kommune og var sikrere på flere måter. Først og fremst grunnet flere steinbuer til å søke ly i  hvis uværet skulle slå til.

Men på sin ferd videre mot Devold Gård i Romsdalen hadde mitt opphav fra tidligere tider enda mange utfordringer igjen. Veien nedover Romsdalen var den gangen både kronglete og smal. Så av og til måtte Ole ta av kløven på hesten for å komme seg fram mellom de høye kampesteinene i dalbunnen. I storura på nedsiden av Skiri kan en enda finne en svær heller ved restene av Gammelveien som på folkemunne ble kalt «Fantehotellet». Det var en rasteplass som ofte ble benyttet i tidligere tider.

Det finnes også navn som tyder på strabasiøse turer, slik som «Bjørnekleiva», der de måtte opp til Brudegårdene for å komme gjennom. Mellom Monge og Skiri, og helt opp til Flatmark i Romsdalen, er dalbunnen fylt med fjellstykker større enn bolighus. Å få til en så noenlunde farbar vei med de hjelpemidlene de da hadde, maktet de ikke. I den omtalte Bjørnekleiva, helt opp mot grensa til Lesja og Oppland Fylke, var det selve grunnfjellet som stengte. Derfor måtte de lengre opp i fjellsiden for at det skulle være farbart.

Videre nedover dalen lå veien ofte nær de steile fjellene. Særlig oppunder foten ved Romsdalshorn pressa elva veien opp til fjellsida, slik at snø og is kunne falle ned på veien og stenge den. Dette var til stor skremsel for folk som reiste der.

Elva ble ikke temmet før i de senere år. I tidligere tider måtte de ro over den for å komme fram til Veblungsnes, som fra gammelt av var innfallsporten til denne handelen som foregikk mellom øst og vest. Men omkring 1820 kom det bro over den, noe som gjorde at transporten ble noe lettere. Broen ble kalt Grøtørbroa.

Dette var hverdagen til ferdselsmannen som kom med sin kløvhest fra Gården Grøna i Lom kommune den gangen for å bytte til seg varer på markedet ved Devold Gård ovenfor Veblungsnes i Romsdalen i midten av 1770-årene. Han hadde på denne turen hatt en til dels farefull reise bak seg. Boken jeg arbeider med vil forhåpentligvis gi et enda bedre og mere utførlig bilde av denne reisen og forholdene slik de var på dette årlige markedet som foregikk ved Veblungsnes i Romsdalen for ett par hundrede år siden.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s