Gårdene Skarset og Afset på Averøy Nordmøre for 200 år siden. Fra «Femtegenerasjonen»

Turkart_Nordmoere_Stikk_UT__2011

Dette kartet har tall av forskjellige farver. Tallene med rød skrift viser forskjellige plasser på Averøya. Der tallet 18 er, ligger omtrent de gårdene som er omhandlet i dette skrivet, Skarset og Afset. Skarset lengst mot øst.  Der tallene med blå skrift er, ligger Gjemnes Kommune.  Mellom Averøy og Gjemnes ligger Kornstad- eller Kvernesfjorden. Kartet viser at det var kort vei over denne fjorden og det har vært nære forbindelser og band mellom folk som har levd på begge sider ved denne fjorden opp gjennom tidene

Omtrent i samme tidsepoke på 1700-tallet som Ole Olsson Grøna levde sitt liv på slektsgården Grøna i Nord-Gudbrandsdalen, kom en gutt som fikk navnet Torstein Knutson til verden på Averøya her på Nordmøre.

Foreldrene til denne gutten var Knut Anderson Skarset og Marit Torsteinsdotter Ekren fra Røvik på Storlandet. Torstein Knutson var den sist fødte av en barneflokk på fem og født i 1760. Videre ble han i 1783 gift med Alet Jakobsdotter Afset. De overtok med tid og stunder hjemgården til Alet Jakobsdotter der på Afset. Torstein Knutson tok da stedsnavnet der som sitt etternavn.

Knud Andersson hadde opprinnelig Grønset som sitt etternavn og kom fra slektsgården Bortistua på Storlandet og derved fra bygda med det samme navnet. Han var født ca. 1715.  I 1739 ble han ny bruker på Skarset gård. Grunnen til dette var at han skulle gifte seg med datteren til den forrige brukeren der. Hennes navn var Anne Olsdotter Skarset.

Knud Andersson og Anne Olsdotter fikk 3 barn sammen. Hun døde tidlig, allerede i 1749, og ble bare 27 år gammel. Slik det kunne se ut etter skiftet var hun etter forholdene ganske velstående. 1 hest, 4 sauer, 3 geiter, 4 sildegarn, 1sølvbelte, 2 sølvskeier og 1 kopperkjel. Det var også nevnt jordegods til 21 riksdaler i gården Skarset og 9 riksdaler i gården Stokke på Storlandet.

Knut Andersson som nå hadde tatt stedsnavnet Skarset til sitt etternavn, giftet seg pånytt i 1750 med Marit Torsteinsdotter Ekren fra Røvik på Storlandet.. Som nevnt innledningsvis var deres barn nr. 5 en gutt som fikk navnet Torstein Knutson, født 1760 og etter hvert tok etternavnet Afset. Han var følgelig også en av mine tipp-tippoldeforeldre.

Gården Skarset på Averøya, som Torsteins foreldre på daværende tidspunkt var brukere på, har fått navnet sitt fra fjellryggen som flater seg ut bak gården og åpner seg i et grundt skar. En skogvoksen haug med marker strekker seg fra Mek, både på oversiden og nedenfor gården. Både Afset og Skarset ligger vakkert til mot Kornstadfjorden og mot Storlandet som ligger på den andre siden av denne fjorden. Det er tegn som tyder på at begge disse gårdene på Averøya har eksistert langt tilbake i tiden.

Selv om både Ole Olsson Grøna og Torstein Knutson Afset levde omtrent i den samme tidsepoken og under de samme livsforhold, var det store forskjeller på betingelsene for å overleve.

Både Skarset og Afset var kystgårder og de hadde muligheter mitt opphav fra Grøna i Nord-Gudbrandsdalen ikke hadde. Det var rikdommen ved å høste av havet, og som var en del av denne kystkulturen. På grunn av dette hadde de følgelig muligheter for å livberge seg hvis det ble prekært med å mette alle i en storfamilie bare av gårdsdriften. De kunne også få mat og inntekter både av fjord og havfiske.

Etter forholdene var gården Skarset den gangen av en brukbar størrelse. Den hadde 1 hest, 7 kyr, 6 ungdyr og kalver. Den hadde også 8 sauer og 7 geiter. Den avlet ellers 14 tønner med havre. Høyavlinga var på 20 lass og gården måtte i tørre år kjøpe til noe for.

Hvor viktig markedet ved Veblungsnes i Romsdal var for folkene som bodde rundt Kornstadfjorden her på Nordmøre er ikke godt å si, men det var etter forholdene en lang vei for dem. Enten måtte de rundt Hustadvika eller de kunne dra båten gjennom eidet mellom Eidsøra og Eidsvåg. Men noen gjorde nok dette også slik som historien vet å kunne berette, og som jeg vil prøve å belyse nærmere gjennom den nye boken som nå er under utarbeidelse

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s