Fiskaaengården som ble borte. Fra «Oppvekst og hendelser på Gomalandet»

Fiskaaengården”Fiskaaengården”. Gomagata 19. Etter maleri av Tore Grønseth.

Huset ble bygd i 1915 og skulle etter sigende ha vært det første med vannklosett på Gomalandet. Etter at bestefaren Anton Fiskaaen døde, overtok barnebarnet Anton F. Bjørlo huset. Han solgte det i 1971. Etter 2. verdenskrig bodde det mange i Gomagata 19. Det var først og fremst familiene til 3 av døtrene til den daværende eieren, Anton Fiskaaen. I første etasje bodde familiene Rosbach og Ansnes.

Gomalandets sentrum var på 1940-1950 tallet så helt forskjellig fra slik det har utviklet seg senere. For etter at den nye broa over Nordsundet var på plass i 1980-årene ble samlingspunktet som var der borte.

Der det tidligere var en flott og velstelt eiendom, Fiskaaengården, er det nå en pilar til den nye broa som ble bygd mellom vår bydel og Nordlandet i 1980-årene. Kan enda huske den velstelte haven med et stort kastanjetre, Hestekastanje tror jeg de kalte det, som var ved inngangspartiet på innsiden av porten.

I andre etasje bodde det på den tiden 2 søskenbarn av min far, Gudrun og Karen Grønseth. De var den gangen syersker på en av konfeksjonsfabrikkene på Kirkelandet. Det hendte vi barna ble invitert opp til de snille tantene, og da kunne det vanke enten en kake eller andre godsaker.

De små bedriftene, slik som fiskehandler, baker, skomaker, og etter hvert kiosk og kolonial, forsvant etterhvert. Hele denne sosiale delen som var en del av det vi som bodde på Gomalandet oppfattet som et lite samfunn, var der ikke lengre, og dette samlingspunktet samt en epoke av lokalhistorien på Gomalandet for alltid borte.

Etter hvert ble også selve samfunnsmønsteret annerledes. Radio og fjernsyn ble allemannseie og nyhetene kom direkte inn i stuene til hver enkelt av oss. Bil ble vanlig og vår sosiale væremåte forandret. Holdninger og syn på andre mennesker uansett sosial status, har også forandret seg gradvis fram mot den tiden vi har i dag.

Jeg kan godt forstå at det er vanskelig for dagens yngre befolkning med den oppvekst og de holdninger som er en del av dagens samfunn, å forstå slik det fungerte i min barndom og ungdomstid på 1940-1950 tallet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s